Maak je eigen Hemelzwever

31/03/2013 21:29

 

Maak je eigen “Hemelzwever

een intuïtief-creatieve 

activiteit

voor kinderen

en volwassenen

 

 

Wat is een Hemelzwever ?

Zoals je hierboven ziet is het een groep fantasiefiguren die aan elkaar vast ”getekend” zijn. In sommige gevallen kijk je door het midden van de groep naar de hemel. Je kan je daarbij voorstellen dat het een wolk  is waar de tekenaar (en straks jij dus) figuren in heeft gezien en deze ook vorm heeft gegeven : je eigen Hemelzwever.

 

Hoe maak je je eigen Hemelzwever ?

Neem een wit vel tekenpapier (elk formaat is goed, groot/klein/vierkant/rond), leg het voor je neer,  ontspan je, probeer even nergens anders aan te denken, voel je eigen ademhaling en je lichaam zoals je daar zit, bereid je voor op wat je gaat doen : je eigen fantasie en gevoel gebruiken om iets moois te maken en je eigen droomwereld te scheppen. Als je voelt dat je er klaar voor bent, begin je door de punt van de zwarte viltstift of pen met Oostindische inkt op het papier te zetten en - zonder na te denken -  in een langzame en doorgaande beweging de lijn te tekenen die de buitenrand wordt en uiteindelijk weer aansluit bij het beginpunt. Laat je hand bewegen zoals dat goed voor je voelt: als je even terug wil of even een rond stukje of een hoekig stukje wil tekenen  : laat het allemaal maar gebeuren. Meerdere zwevers zijn mogelijk als je daarmee bv het blad wil op vullen. Niets moet en alles mag; je kan het dus ook nooit fout doen. Als je wilt, kan je ook een binnenrand aanbrengen op dezelfde manier. Vertrouw en ga altijd op je eigen gevoel af.

 

Vervolgens kijk je naar wat je getekend hebt (voorbeeld boven) en stel je je voor dat het een wolk is waar je allerlei fantasiefiguren in ziet en herkent. Draai daarbij het papier rond : zodra je ergens denkt een figuur te zien, teken dat er dan in. Begin met de ogen die zijn het belangrijkst, dan een mond, en eventueel tanden,  neus en oren en als laatste details (pukkels, haren, tranen, etc) zoals jij denkt dat het past bij jouw figuur. Zo ga je door totdat de buitenrand vol is (en eventueel ook de binnenrand). Alles is daarbij mogelijk : verschil in grootte van de figuren, de positie (op z’n kop, schuin of dwars uit). Het maakt jouw hemelzwever alleen maar spannender :  een mens met vleugels  een kikker met flaporen, alles mag. Werk eerst de fantasie figuren stuk voor stuk uit en verbind ze daarna door patroontjes die je leuk vindt : cirkeltjes , ovaaltjes, golvende streepjes, driehoekjes etc.

Als je met het resultaat  tevreden bent breng je (als je dat wil) een  achtergrond aan van zonnetjes, maantjes, planeetjes, komeetjes die als hemelachtergrond dienen (voorbeeld beneden)

 

 

 

Eenmaal klaar met het tekenwerk, ga je je Hemelzwever en achtergrondfiguren inkleuren met ecoline/waterverf of met lichtgevende markeerpennen (bv. Stabilo markers): hou daarbij de ogen en de tanden wit : je zal later zien dat die er dan uitspringen en echt gaan spreken, net als jouw ogen dat doen. Gebruik voor het inkleuren alleen de drie basis kleuren geel. rood en blauw. Met deze kleuren kan je alle andere kleuren van de regenboog maken (zeven in totaal): zo leer je ook welke kleuren je kan maken en gebruiken. Voordat je begint met kleuren oefen met de drie kleuren en zie wat het effect is en welke mengkleur ontstaat bij de vermenging van de drie kleuren (vergeet niet de kleur die ontstaat als je alle drie de kleuren over elkaar heen gebruikt)  Je bent natuurlijk ook dit keer helemaal vrij in je kleurgebruik. Soms vind je dat een bepaalde kleur beter bij een bepaald figuur past en ook dat is goed : volg je intuïtie en je gevoel. En wees niet bang als je over de lijnen heen gaat met het kleuren, ook dat gebeurt. Het mooie is dat als je die stukjes kleur die er buiten zijn komen te liggen , of de kleurafwijkingen binnen de lijnen, van een zwart randje voorziet met dunnere viltstift, balpen of inkt (voorbeeld beneden), jouw Hemelzwever een heel mooi, uniek en eigen karakter krijgt : probeer het maar.

 

 

Uiteindelijk heb je je eigen Hemelzwever geschapen helemaal naar je eigen zin : je hebt je eigen fantasiewereld gemaakt en ziet net als in de echte wereld er allerlei figuren rondlopen : dikke en dunne, mooie en lelijke, lieve en soms boze, en zo is het goed. Wat je vervolgens nog kan doen is alleen of met anderen namen  geven aan de bewoners van jouw Hemelzwever. Bij de diverse namen kan je dan ook nog  een kort verhaaltje verzinnen over wat voor figuur het is en hoe ze zich daar voelen en wat ze van de andere bewoners vinden. Of als je wil maak je er een Hemelzwever-liedje, gedichtje of verhaaltje bij: de bewoners van je hemelzwever zullen je er dankbaar voor zijn.

En let maar eens op, hoe vaker je het doet, hoe leuker het wordt : je komt vaker bekende figuren tegen en je leert ze beter kennen : hoe ze kijken, hoe ze lachen of huilen, hoe ze gezellig met de buren kletsen of juist de rug toekeren.

Veel plezier en geniet ervan,

Gert (Hemelzwever)